SAJTÓKÖZLEMÉNY

Azonnali felhasználásra!


A VAJDASÁGI KÓRHÁZAKBA ÉS MENEKÜLTTÁBOROKBA GYÓGYSZER ÉS RUHANEMŰ

150 MILLIÓS SEGÉLY A SZERBIAI RÁSZORULÓKNAK

Budapest, 2002. augusztus 14. - A Quick Relief Foundation (QRF) szervezésében 150 millió forint értékben 8 kamionnyi segélyszállítmány indult útra Budapestről a Jugoszláv Köztársaságba. Az adománytevők: az Alapítvány a Polgári Védelemért, a Baptista Szeretetszolgálat és a Hungaropharma Rt. A gyógyszerek, orvosi műszerek, ruhaneműk és tábori felszerelések a vajdasági kórházakba és menekülttáborokba kerülnek. A segély célba juttatását a vajdasági parlament elnöke, a belgrádi polgármester és a menekültügyi miniszter-helyettes ellenőrzi.

A Dózsa György úti Felvonulási téren Dejan Radulovics, a Jugoszláv Szövetségi Köztársaság konzulja jelenlétében dr. Székelyhidi István, a QRF alapítója, az akció fő szervezője indította el a segélyt szállító kamionkaravánt.

A segélyakció célja a Vajdaságban működő tucatnyi kórház és a háború következtében északra menekültek táborainak a megsegítése. A kórházakban elsősorban gyógyszerekre van szükség - jelenleg a legtöbb beteg magának kell, hogy megszerezze a szükséges gyógyszert - de a legfontosabb orvosi műszerek és eszközök is hiányoznak. A háború nyomai máshol is nyomasztóak. Százezrek élnek ma is Szerbia valamelyik menekülttáborában. Bár a legfontosabb élelmiszert és orvosi ellátást megkapják, de gyógyszer, takaró, tisztálkodó szer nagyon kevés van. Nekik gyűjtötte össze a szükséges gyógyszereket, takarókat, ruhaneműket, matracokat az alapítvány. Az ő helyzetükön kívántak segíteni az adományozók a mintegy 150 millió forint értékű szállítmánnyal.

A Quick Relief Foundation irodát (Organization of Humanitarian Activist - OHA) működtet Jugoszláviában. Az iroda - jugoszláv partnereivel együtt - felügyel arra, hogy a szállítmány hiánytalanul eljusson a rászorulókhoz.

Az alapítvány képviselője bejelentette, hogy máris megkezdték a következő szállítmány előkészítését. A daganatos gyerekeknek szükséges gyógyszereket, a szülészeti osztályokon jelenleg hiányzó műszereket és felszereléseket, valamint a vesebetegek kezeléséhez dialízis- berendezést fognak szállítani.

A röszkei határátkelőhelyen a jugoszláviai partnerek képviselői várták a szállítmányt. Az átvételnél jelen volt Mr. Petar Stojić, az OHA elnöke, Mrs. Jovana Uzelac, az OHA projektigazgatója és Mr. Bojan Arandjelović, a szerbiai Menekültügyi Főbiztosságának a képviselője

A humanitárius adomány leszállításának és átadásának utolsó hivatalos és ünnepélyes aktusára Újvidéken került sor, ahol a helyi média képviselőinek jelenlétében Miroslav S. Mrnustik, a vajdasági parlament alelnöke vette át a szállítmányt.


Fotók (© Szabó Attila):

Indulás, adományozó oklevél átnyújtása a jugoszláv konzulnak
[A kép letöltése teljes méretben]
A segélyszállítmány elindul
[A kép letöltése teljes méretben]
A segélyszállítmány rendőrautós felvezetése
[A kép letöltése teljes méretben]
A jugoszláv és a magyar képviselők
(Balról: Jovana Uzelac (Samardzic lánya), Dr. Petar Stojic, Dr. Székelyhidi István)
[A kép letöltése teljes méretben]

Az alapító rádiós nyilatkozata
[A kép letöltése teljes méretben]

Interjú a határállomáson
[A kép letöltése teljes méretben]
A segélyszállítmány érkezése Újvidékre
[A kép letöltése teljes méretben]
A Vajdasági Parlament alelnöke átveszi az adományozó dokumentumot
[A kép letöltése teljes méretben]
Surda (Ljubisa Samardzic)
[A kép letöltése teljes méretben]

További felvilágosítás: Szabó Zoltán, Tel.: 351-1805, 351-1806